
Se hele intervjuet med Motors redaksjonssjef Andreas Scheel.
Magasinet Motor fyller 20 år:
– Det vil nok endre seg på mange måter
18. september er det 20 år siden magasinet Motor så dagens lys for første gang. Fremdeles utgis det hver lørdag en ny utgave med rundt 50 sider glanset papir, fullspekket med artikler om alt som har motor – enten det er biler, båter, motorsykler eller klokker. Redaksjonssjef Andreas Scheel er ikke i tvil om hvorfor magasinet fremdeles er så populært – og like aktuelt i 2024, som i 2004.
– Vi prøver å bevare aktualiteten med det vi driver med. Det kommer stadig nye biler og ny teknologi, så det er alltid nye ting å ta tak i – og det er det tydeligvis mange som er interesserte i, forteller Scheel.
Han har skrevet om bil siden 1996 og vært redaksjonssjef for magasinet siden oppstarten. Gjennom jobben har han fulgt utviklingen i bilbransjen tett – og mye har skjedd.
Inntil tidlig på 2000-tallet, omtrent da Motor startet opp, var det begrenset hvor revolusjonerende utviklingen i bilbransjen var. Redaksjonssjefen poengterer at med unntak av utseendemessige variasjoner, var drivlinjen og innholdet nokså likt fra den ene modellen til den andre.
– Det er jo morsomt, for inntil for 20 år siden skjedde det egentlig ingenting siden 1886, annet enn at det kom en ny dings på veien, med motor og fire hjul, sier Scheel.
– Men for 20 år siden ble det plutselig aktuelt med andre drivlinjer. Det skulle være diesel, hydrogen og elektrisitet, og det har skjedd veldig mye på akkurat den fronten. Det gikk treigt først, men nå går det mye fortere. Det er kanskje også litt av årsaken til at mange vil lese om dette, for det skjer så mye. Man vil holde seg oppdatert.

Den aller første Motor-utgaven ble utgitt 18. september 2004.
Når redaksjonssjefen mimrer tilbake, sliter han imidlertid med å huske hvordan han trodde ting kom til å se ut i fremtiden. Fra en tid da utviklingen stort sett gjaldt en ny type diesel- eller bensinmotor, var det kanskje vanskelig å se for seg at det bare 20 år senere nesten kun ville være elektriske biler på veiene.
– Spesielt i Norge har det gått veldig fort. Her er det bare elbiler, mens ute i resten av verden er det kun noen få prosent elbiler foreløpig. Det tar tid andre steder, men det kommer til å ta seg opp ellers også, tror Scheel.
Selv om det ikke har overrasket ham at utviklingen har gått som den har gjort, er mangelen på forutsigbarhet for bransjen noe han bemerker.
– Først var det bensin, så var det diesel, så var det hybrid, og nå er det elektrisk. Hva skal bransjen forholde seg til i morgen? Det er ikke lett å vite. Det kommer an på valget, sier han.
Uforutsigbarhet for bransjen
– Hva skal bransjen forholde seg til i morgen? Det er ikke lett å vite.
I likhet med bilbransjen, har også verden for øvrig utviklet seg de siste 20 årene. Særlig har overgangen fra det analoge til det digitale vært betegnende for 2000-tallet, og folk flest har blitt vant til å få nyheter fra hele verden levert på få sekunder. Likevel holder magasinet Motor hevd i sin fysiske form.
– Det er ikke dagsaktuelle nyheter vi kommer ut med, men det er likevel såpass aktuelt at folk syns det er gøy å lese om, sier Scheel.
For selv om nyheter kan leveres digitalt på få sekunder via mobil og data, kommer det med en sjarmløs bakside, som ikke kan konkurrere mot lukten av papiret og følelsen av å bla i blanke magasinsider:
– Nyheter på telefon og PC blir lite, smått og kronglete. Mens et stort blad, med blanke sider, store bilder og masse informasjon – hvis man har tid – er en helt annen måte å oppleve nyhetene på, sier Motors redaksjonssjef.
– Jeg tror det er det som gjør at mange fortsatt holder fast i papiret.
Holder fast i papiret
Med helgeabonnement på Finansavisen får du full digital tilgang, i tillegg til avisen levert hjem sammen med Kapital hver fredag og Motor hver lørdag.
Ansvarlig redaktør, Trygve Hegnar, skrev om Motor i forbindelse med den første utgaven.
Med en ny utgave nesten hver eneste lørdag i 20 år, har Motor over 1000 utgaver i arkivet. Den enorme utviklingen har imidlertid sørget for at det har vært mer enn nok å fylle de nærmere 60 sidene med hver uke.
– I løpet av disse årene har vi vel hatt opp mot 4000 biltester. Men det er jo fordi det stadig kommer nye modeller og ny teknologi, og nå kommer det enda flere modeller og merker i Kina. Vi har strengt tatt ikke nok tid og sider i bladet til å skrive om alt vi har lyst til, men det er nok å ta av, sier Scheel.
Da Motor fylte ti år, for ti år siden, dro redaksjonen til den historiske racerbanen Goodwood i England. Det resulterte i mye godt Motor-stoff – og en uforglemmelig tur for redaksjonen.
– Det var en stor begivenhet for oss. Det var ti år siden, og nå feirer vi 20 år, så det blir spennende å se hva det neste blir.
Gjennom årenes løp anslår redaksjonssjefen at de har prøvekjørt opp mot 4000 biler. Den aller gjeveste kjøreturen, fikk Scheel oppleve ganske nylig.
– Jeg var en tur i Italia i fjor og kjørte en Porsche 911 SE. Den ser diskret ut, har sprek motor og manuell girkasse – sånn som vi litt voksne liker å kjøre, istedenfor den automatiske, elektriske følelsen, forteller han.
Bilen har en prislapp på drøye 4 millioner kroner, og på de italienske veiene kom kjøreopplevelsen til sin fulle rett.
– Det er en helt fantastisk bil. Det sitter igjen som en stor opplevelse, også fordi jeg kjørte på svingete veier. Det var kjempegøy.
– En stor begivenhet
De første 20 årene har utvilsomt vært en suksess. Hvor Motor er om 20 nye år, gjenstår å se – men redaksjonssjefen er optimistisk:
– Motor kommer til å fortsette å komme ut digitalt. Hvor lenge vi kommer til å komme ut på papir vet jeg ikke, men så lenge interessen er der, så får vi håpe at folk syns det å sitte og bla i et stort magasin med store bilder, fortsatt er interessant, og at vi kan fortsette å gjøre den jobben vi har gjort. Det vil nok endre seg på mange måter, men papiravisens død har vært spådd nå i snart 30 år, og de har tatt feil, sier Scheel.
– De har tatt feil
Ønsker du å annonsere for bedriften din i magasinet Motor?
Innholdet i denne artikkelen er produsert og/eller distribuert av FA Creative, og er uavhengig og upåvirket av Finansavisens redaksjon.
Om du har tilbakemeldinger vedrørende annonsen,, gi oss gjerne beskjed på epost: content@hegnar.no
Om artiklene fra FA Creative