ANNONSØRINNHOLD
OPERASjON
BATTERIRETUR
Elbil har blitt ekstremt populært de siste ti årene, men det kan få konsekvenser å skifte ut bilparken. Hvordan tar vi hånd om avfall som for eksempel bilbatterier?
Det du kanskje ikke visste er at BMW og flere andre bilaktører samarbeider om å ta hånd om høyspentbatteriene sammen med en tredjepart som er blant de beste i verden på batteriretur.
– I Norge er vi flinke til å skryte av at vi er best i verden på elektrifisering, da pleier vi å si at vi må være best i verden på å ta vare på avfallet og konsekvensene av elektrifisering også, sier daglig leder i Batteriretur, Fredrik Andresen.
Batteriretur er blant de beste i verden på gjenvinning av batterier, og har blant annet vært med på å forme EUs nye batteriforordning. Nå skal de også drifte Hydrovolts nye gjenvinningsverk som er spesialtilpasset til bilbatterier.
– Med den nye fabrikken lukker vi kretsløpet og tar hånd om alt lokalt. Vi kan ta hånd om alt avfall i Norge, og miljømessig er det veldig gunstig. Vi sparer også tid og penger på å håndtere den økende bestanden av bilbatterier lokalt.
Unikt samarbeid med bilbransjen
Batterireturs spesielle posisjon innen det som kalles høyenergi startet i 2012. Da hadde de allerede et samarbeid med bilaktører om å gjenvinne blybatterier, men de så fort at det var behov for å behandle høyenergibatterier fra elektriske kjøretøy.
– En samlet europeisk bilindustri gikk til forgjengeren min og spurte om vi kunne se på en løsning for håndtering av elbilens batterier. De solgte på den tiden mange elbiler i Norge som et resultat av norsk avgiftspolitikk. Importørene viste initiativ til å finne gode løsninger og ville samarbeide med oss, siden vi har hatt et godt samarbeid om andre typer batterier, forteller Andresen.
To år senere hadde de etablert Batteriretur høyenergi. Det var en ny utfordring og de startet på bar bakke, siden ingen andre hadde gjort dette tidligere.
– Vi satte oss ned for å se hvordan vi kunne håndtere elektriske kjøretøy siden det er mer kompleks enn fossilbiler. Hvordan kan vi håndtere systemet sammen? Det er et tett samarbeid hele veien.
– Det har vært veien som ble til mens man gikk. Siden starten har vi tatt bort ⅔ av kostnadene og utviklet transportsystemer. Til å begynne med handlet det om å se på kostnader. Bærekraftperspektivet blir viktigere og viktigere, vi skal ha et bærekraftig system og tenker ikke bare profitt.
I Norge er vi flinke til å skryte av at vi er best i verden på elektrifisering. Nå må vi også bli best i verden på å ta vare på avfallet.
Den lange veien til mål har ført til en kompleks håndtering av høyenergibatterier som de kaller “den norske batterihåndteringsmodellen”. Den inkluderer mange sikkerhetstiltak fordi disse batteriene kan inneholde mye energi - det kan faktisk være opp til 800 volt i ett høyspentbatteri. For å sette det i perspektiv, så kan 48+ volt være dødelig.
Farlig gods og strenge sikkerhetstiltak
– Dette klassifiseres som farlig gods. Så det er mange tiltak som er gjort for å sikre godset. Vi utviklet emballasje, siden markedet ikke hadde den emballasjen vi hadde behov for. Det ble også utviklet en portal som sporer høyspentbatteriene, slik at vi hele tiden vet hvor de er.
– Vi vet at dette er en nisje. Derfor har vi valgt å samarbeide med noen få transportører. Sjåførene vi bruker har de rette sertifikatene for å kunne håndtere dette godset. Sikkerhet ligger i hvert eneste trinn gjennom prosessen, forteller Andresen.
Bilaktørene har også en viktig rolle. Sammen med Batteriretur diagnostiserer de hvert eneste elbilbatteri slik at prosessen hele tiden går riktig for seg.
– Diagnose er et viktig aspekt. Her er BMW veldig gode. Prognosene på høyspentbatteriene vi får lastes opp i våre systemer og vi gjør en sikkerhetsvurdering sammen med BMWs teknikere. Da definerer vi graden på batteriet, om det er et rødt batteri er det kritisk skadd, er det gult er det kritisk men kan sendes med vanlig transport, og grønt kan sendes med vanlig transport, sier han.

Fredrik Andresen
Et lukket kretsløp
For BMW og andre bilaktører er det et mål at hver bil skal leve videre i en annen form den dagen bilen har gjort sitt. Derfor skal hele bilen være resirkulerbar og det gjelder selvsagt også høyspentbatteriet.
– Vi starter på en resirkuleringsgrad her i Norge på 80 prosent, og kravet er 50. Målet er likevel å ikke produsere noe avfall, så vi sikter mot å være oppe på 90-tallet innen 2023. Da har man lukket kretsløpet fullstendig, sier, Fredrik Andresen.
Men hva gjør egentlig Batteriretur når de resirkulerer elbilens batterier?
– Vi har bygd batteribanker og når høyspentbatteriene kommer til oss lader vi de ut. Deretter bruker vi energien vi lader ut i vår egen produksjon. På den måten gjenbruker vi energien og uskadeliggjør batteriene.
– Elbilens batterier plukkes fra hverandre og fraksjonene går til lokal gjenvinning og nye råvarer. Når Hydrovolt-fabrikken står ferdig vil den sorte massen man produserer gå tilbake til blant annet Northvolt hvor man tar ut litium, kobolt, nikkel og mangan. Aluminiumsfraksjonen går til Hydro.
Per Magnus Karlsson og Ole Jørgen Grønvold i Batteriretur
Eksplosiv vekst
Fokuset på at bilen skal ha et nøytralt karbonavtrykk står sterkt i hele bilindustrien, og det kommer stadig ny teknologi som skal bidra til å oppnå dette. Det produseres også elektriske kjøretøy i en voldsom fart. Det anslås at innen 2030 vil 80 prosent av nyproduserte batterier gå til biler.
– Det vil selges millioner av kjøretøy i Europa hvert år. Så at vi har mange elbiler i Norge er ingenting i forhold til hva som er i ferd med å skje i Europa. I 2030 vil det være én million elbilbatterier klare for resirkulering i Europa. Det betyr at det er det nest største markedet i verden - større enn Nord-Amerika. Her er BMW en av de store pådriverne innen elektrifisering og vil nå klimamålene som er satt i Parisavtalen, forteller Per Magnus Karlsson i Batteriretur.
Med sin unike innsikt og erfaring har Batteriretur gitt innspill til flere EU-direktiver og søsterbedrifter i utlandet. Andresen mener det er fem ting vi i Norge kan lære bort til andre land og bedrifter :
- De må lære av verdens modne elbilmarked, Norge, og ikke minst et selskap som Batteriretur.
- Vi senker fotavtrykket betraktelig hvis vi holder resirkuleringen her i Europa, fremfor å shippe det bort.
- Ha partnerskap mellom forskjellige bedrifter for å behandle alle fraksjonene fra batteriene. Slik som Hydrovolt har med Batteriretur.
- Sette en høyere standard for forventet resirkuleringsgrad. Vi har klart å resirkulere 80 prosent i Norge, noe som er 30 prosent mer enn forventet.
- Samarbeid med den europeiske bilindustrien gjennom flere tiår har gitt solide resultater. Samarbeid er dermed nøkkelen til suksess!
FAKTA OM BATTERIRETUR
Innholdet i denne artikkelen er laget av FA Creative og ikke av Finansavisens redaksjon.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelige, gi oss gjerne beskjed på epost: content@hegnar.no

Om artiklene fra FA Creative