
Blå, fiolett og rød: Historien om den legendariske M-logoen
M1, M3, M5 - mektige kategorimerker fra BMW som får opp pulsen til mange racing entusiaster. Selve M-logoen med sin fargepalett er like kjent, men vet like mange hvorfor fargene er som de er, og hvem som skapte dette verdenskjente varemerket?
ANNONSØRINNHOLD
At M-en står for motorsport er godt kjent, men fargene i logoen, er ikke like godt kjent hvordan ble til. Bayern-blå, som i BMWs logo er kanskje den letteste fargen å koble, men hva med rødt og fiolett?

© BMW Group Archiv
BMW M Logo Motorsport (1973)
Fargene til BMW M er et resultat av samarbeid
Enhver stor suksess har sin egen myte knyttet til seg, det gjelder selvsagt også BMW M-logoen og fargepaletten. De som var med å velge fargene tilbake i 1972, var daværende racingdirektør Jochen Neerpasch, daværende interiørdesigner Wolfgang Seehaus og den tids eksteriørdesign Manfred Rennen.
BMW M GmbH ble grunnlagt i 1972 som en salgsavdeling for den sportslige delen av BMW, da under navnet BMW Motorsport GmbH. Det var ikke før i 1993 det skiftet til BMW M GmbH.
Det opprinnelige formålet med den nyopprettede divisjonen var å føre sammen og profesjonalisere BMWs racing-satsing under samme tak, samt skape en felles plattform og identitet utad. Dette skulle vises visuelt med et sterkt fargeuttrykk i logoen. Seehaus var en del av teamet med ansvar for nettopp dette, paletten med blå, fiolett og rød.
Blå står for BMW, rød for motorsport og fiolett for den unike kombinasjonen av disse to.

BMW’s M logo: Et symbol med sterk merkevareverdi
Marc Thiesbürger er bil-og racinghistoriker i BMW Group Classic og har en enorm mengde med historisk materiale tilgjengelig i konsernets arkiver. Han tror at blåfargen definitivt er hentet fra BMW-logoen, mens rødfargen muligens er inspirert av rødfargen i logoen til oljeselskapet Texaco, og fiolett er et resultat som kommer når BMWs Bayernblå blir blandet med Texaco-rødt.
- Det er sannsynlig at det røde i fargepaletten representerer Texaco. Selv om forhandlingene med Texaco om et sponsorat brøt sammen på slutten av året i 1972 og det ble aldri noen avtale, forteller han.
Dette tror Thiesbürger er fordi Seehaus allerede hadde tatt med Texaco-logoen i designet på BMWs racingbiler i 1972. Det viser flere tegninger i arkivene. Dette var i en tid hvor BMW benyttet Castrol olje-og smøreprodukter, og den grønne Castrol-logoen prydet bilene. Thiesbürger vedgår at det var ganske unaturlig å legge til Texacos farger i designet på et slikt tidspunkt, men muligens var det for å få godvilje hos den amerikanske oljegiganten.

© BMW Group Archiv
Design drawings by Wolfgang Seehaus of the BMW 3.0 CSL
Seehaus sinkollega Manfred Rennen har hevdet å ha deltatt i arbeidet med M-logoen, men dette finner ikke Thiesbürger noen historiske dokumenter som bekrefter. Jochen Neerpash bekrefter historien om at Texacos farger er inspirasjon, noe Rennen benekter.
Racingdebut for BMW 3.0 CSL
Tidligere racingdirektør Neerpash mener at Seehaus også valgte fargene fordi de separerer seg kraftig, og gir god kontrast på svarthvitt-bilder som er fotografert med pankromatisk film. Det vil si svart-hvitt-film som ser det røde lyset, noe ortho-kromatisk film ikke gjør.
Marc Thiesbürger
Communications and Policy BMW Group Classic
Den trefargede logoen fant seg raskt til rette på bilene fra Bayerische Motoren Werke. Det slående fargespillet fikk sin racingdebut i 1973 med BMW 3.0 CSL, som siden har blitt et motorsportikon. Ifølge Neerpasch var den eksterne grafiske designeren Pierre Mendell ansvarlig for det endelige bildesignet sammen med BMWs Rennen. Og den dag i dag, kjører BMWs racingbilder med dette fargevalget i ulike størrelser og konfigurasjoner.







Det som ofte blir litt oversett, er at fargekombinasjonen fiolett, blå og rød har vært brukt mye lengre enn kombinasjonen av dem og M-merket. Fargene er brukt siden 1973 mens M-merkingen først var på plass i 1978 med BMW M1. Siden da har fargepaletten og bokstaven M alltid vært med å prege samtlige biler i M-kategorien.
BMW M power logo
Den legendariske logoen med fargestripene som lener seg mot en M er utformet slik at fart og dynamikk blir fremhevet. Det er designstudioet Italdesign under ledelse av Giorgio Giugiaro som designet oppsettet og logoen.
Opp gjennom årene har utformingen av bokstaven M og fargestripene blitt forsiktig justert og fiolett har blitt til mørkeblå. Den nyeste oppdateringen var i mars 2020 og brukes til reklame- og kommunikasjon. Logoen til bruk i reklamer og trykksaker er nå todimensjonal, ikke tredimensjonal og har fire farger - lys blå, mørk blå, rød og en hvit M.

BMW M’s samarbeidshistorie
At BMWs M-farger ble som den ble er også en historie om samarbeid. Vi vet at BMW-designer Wolfgang Seehaus spilte en viktig rolle og at BMW-designer Manfred Rennen i det minste var med å utforme stripene. Det var Müller, et grafisk designbyrå, som har opphavet til M-emblemet mens de endelige stripene på bilene stammer fra designstudioet Pierre Mendell. Kort og godt, logoen er et samarbeidsprosjekt.
Innholdet i denne artikkelen er laget av FA Creative og ikke av Finansavisens redaksjon.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelige, gi oss gjerne beskjed på epost: content@hegnar.no

Om artiklene fra FA Creative