Noen ganger vil du ha veien for deg selv, ikke nødvendigvis for fart, men for nytelse av lyd og dynamisk bruk av bilen. Den eneste lyden som høres klokken halv syv på morgenen på vei oppover Romsdalen fra Åndalsnes, er den mektige elven Rauma, suset fra den lokalkjente dalvinden “Skjellå” og lydene fra to BMW-er.
Majestetisk start
I snart 100 år har Trollstigen vært en populær strekning for luksuriøs bilferd, åpnet av Kong Haakon den 7. i 1936. Hele strekningen fra Åndalsnes til Valldal er 56 kilometer, og det bratteste partiet fra innerst i Isterdalen opp til Stigrøra har elleve hårnålssvinger. Trollstigen er en av de nasjonale turistveier og en av Norges mest besøkte attraksjoner.
Fjellovergangens høyeste punkt er Alnesreset på kommunegrensen, 850 meter over havet. Veibanen er 4 til 6 meter bred og mer ved møteplasser. Hårnålssvingene har en kurvediameter på rundt 10 meter og Stigfossbrua krysser nedre del av den 180 meter høye Stigfossen. Ved stor vannføring blir folk, biler og Stigfossbrua våt av fossesprut.
Om det er én modell i BMWs historie som representerer merkets mest signifikante tidsperiode, så er det BMW M635CSi. I 1984 definerte den selve konseptet; høy ytelse og eksklusiv klasse. Med sin kraftige rekkesekser nedarvet fra M1-linjen, var den regnet som avant-garde og er svært ettertraktet nå i dag.
Men hvordan bringe følelsen og opplevelsen av det luksuriøse inn i fremtiden? Hvordan har forståelsen av luksus endret seg siden M635CSi ble lansert. Det kan kanskje to menn midt i 50-årene svare på. Begge er lidenskapelige BMW-eiere, entusiaster og var i sin villeste ungdom da M635CSi ble lansert. Å la de kjøre en klassiker og en splitter ny BMW i4 M50 over et fjellpass i hjemtraktene, er garantert en god start.
I det morgendisen begynner å tynne seg ut, kunne ikke naturen gitt en bedre iscenesettelse for å la fremtiden reise på opplevelsestur med fortiden. På vei mot én av Norges mest spektakulære og berømte veistrekninger, Trollstigen, forlater vi E136 et stykke opp i dalen og kjører langs fylkesveien.
Hvordan ville en BMW i4 M50 kledd å reise tilbake til 80-tallet? Svaret fikk vi med hjelp av et speilreflekskamera og en film fra Kodak som gikk ut på dato i 1989. Noe som gjorde at duoen også fikk dokumentert nye minner fra kjøreturen - og det med like kornete bilder som på 80-tallet.
At vi nå kan studere fremtidens hypermoderne elbil og klassikeren M635CSi på bilder som ser ut til å være 35 år gamle, er en surrealistisk, men fascinerende opplevelse.
Historisk rasteplass
Der hvor de bemidlede turister og nordmenn på slutten av 30-tallet steg ut av sine åpne limousiner, er det denne høstmorgenen Bent Erik og Erik som stopper opp for å trekke inn den skarpe lufta og skue ut over Romsdalen der den strekker seg ut.
-For å nyte slike kjøreturer, er veigrepet alltid viktig, denne bilen sitter som klebet på underlaget, jeg kan raskt komme opp i fart ut av svinger. Kraften fra elmotorene er magiske, brutalt raske og oppleves som en ekstra trygghet. Men her jeg ligger bak Bent Erik i M635 CSi, ser jeg at den var langt forut sin tid i veigrep og kraft, det er som å se en banebil pløye vindmotstanden for oss langs fjorden.
Går vi noen timer tilbake i tid, så startet turen i Molde klokken 05:25 og første etappe til fergestrekningen Sølsnes-Åfarnes med liten fergekø og nytrukket kaffe ombord. Bilturen videre mot Åndalsnes navigeres på autopilot i svingene av Erik Outzen, dette er hjemtraktene til de begge og det var pendlestrekning da han jobbet på Åndalsnes.
De er begge på hjemmebane og Outzen som til daglig kjører en BMW M3 G80 Xdrive 2022-modell, trenger ikke mange kilometer på norsk landevei i en i4 M50, før han konkluderer:


Fra fortiden og tilbake til fremtiden
Dagen sett med 80-tallets fototeknologi
Alt endrer seg med tiden! På samme måte som definisjonen av hva en luksusbil er, har også oppfatningen av hva en luksusreise er, endret seg siden kongen klippet snora i Trollstigen. Den tid var statusen som hotelldirektør på linje med hva familien Kardashian nyter i dag. Men det er absolutt ikke statusen Knut Slinning jakter, som direktør for Juvet Landskapshotell i Valldal, hvor dagens lunch skal inntas.
Hans motivasjon er å gi alle gjestene og selvsagt vårt reisefølge en luksusopplevelse midt i det råeste og vakreste av norsk natur. Det er også derfor Hollywood har lagt sin elsk på stedet. Store deler av filmen Ex Machina ble spilt inn der og i disse dager er Brian Cox og resten av stjernegalleriet i HBO-serien Succession på besøk for å spille inn scener til en episode av den kommende sesong 4.
-Her skal kanskje karakteren Kieran sitte med dyr rødvin å fantasere om eldre damer, ler Erik Outzen mens han nyter tilværelsen på hotellets frokost-hems.
-Damer på vår alder, mener du vel, repliserer Bent Erik lynraskt.
Synet av de to parkerte bilene fremfor ett av hotellets mange bygninger forteller sin egen historie og bekrefter, at selv om definisjoner endrer seg, endrer ikke følelsen og faktum om hva som er et originalt luksusprodukt seg. M635CSi er like mye luksus i dag, som i 1985 og kanskje mer luksus om 37 nye år.
Luksus er summen av detaljer
Knut Slinning
I tidligere tider var luksus assosiert med høykvalitetsprodukter og dyre materialvalg, i dag kan en reise eller et hotellopphold med god mat nyte høy status. På slutten av 1800-tallet ble gjester lokket til å bo på hoteller som fristet med elektriske heiser og talerør mellom rom og resepsjon. I 2022 er det å kunne trekke fra gardinene om morgenen å se rett ut i et vilt elvestryk og kjenne de ørsmå dråpene av vann fra fossestryk komme drivende med vinden i det man stikker hodet ut, luksus. Eller bo i små luksusrom plassert ut i terrenget, som forøvrig består av uberørt natur.
-De som bor her på Juvet forventer garantert komfort og de rette produkter og tjenester. Ut over det handler det om de tingene som ligger utenfor menneskets muligheter til påvirkning, som vær og omgivelser. Slik er det med de som kjøper bil hos oss også, de vil ha rett bil med rett komfort som mestrer våre veier hvor ingen kan styre vær, føre og forhold. Derfor velger de fra øverste hylle, sier Bent Erik Heimen, som er daglig leder for Bavaria i Molde.

150 på settet er nok den største Hollywood-produksjonen som har vært her, det er hva HBO kommer med når sesong 4 av Succession skal spilles inn.
Det er ikke bare jobben som BMW-forhandler som gjorde at han kjøpte og restaurerte sin M635CSi, det var også minner fra ungdomstid og en forkjærlighet for sportslige biler fra 80 tallet. Nå som i dag er den et ikon fra E24-serien. Designet som en fireseters Coupé med frontmotor og bakhjulsdrift.
Gjennom hårnålsvingene opp mot toppen av Trollstigplatået fikk den vise hva den var designet for å levere. Den holdt kurver med grep som limt og rekkesekseren på 286 hestekrefter sørget for at det ikke måtte tynes, kun doseres. I tospann med den helt elektriske i4, som er en ekte BMW – på en helt ny måte, var det et mektig skue blant ville fjell å se to designikoner spise høydemeter på grasiøst vis. BMW i4 M50 representerer den samme kjøregleden som BMW alltid har stått for, men i et praktisk Gran Coupé-format.
I M-versjonen har den xDrive firehjulsdrift og 544 hestekrefter. Helt elektrisk. BMW i4 M50 har skapt sin helt egne klasse, og overbeviser med sin store rekkevidde, luksuriøs romslig plass og intelligent nettverk kombinert med en bemerkelsesverdig brukervennlighet i hverdagen.
At Erik Outzen kjører den innovative i4 M50 er ingen tilfeldighet, Outzen puster og svetter og drømmer innovasjon i sin jobb som produktansvarlig for business solutions i techselskapet Maritech. Med tredagersskjegg, caps og smarte briller skrur han opp Quincy Jones “Ai no Corrida” på bilens mektige integrerte lydsystem.
-Dette! Dette er rett og slett fantastisk, begynner Outzen, før han stopper og begynner å synge på den klassiske Jones-hiten. Han drar to strofer før han lar musikk og det fantastiske fjellandskapet veves sammen til en egen forestilling mens vi kjører tilbake fra Valldalen. Uten mobildekning, uten trafikkstøy, men med en følelse av kraft, frihet og 2022-luksus på sitt beste.
I bakspeilet ser vi luksus og eleganse fra 80-tallet. Å rekke fergen tilbake, har vi ingen bekymringer for, ikke fordi bilene er spreke, men fordi ferga går omtrent kontinuerlig.
Ai no corrida, that's where I am
You send me there, your dream is my command
Ai no corrida, I find myself
No other thought, just you and nothing else
You and nothing else
Bent Erik Heimen

De som kjøper bil hos oss også, de vil ha rett bil med rett komfort som mestrer våre veier hvor ingen kan styre vær, føre og forhold.
Quincy Jones
Kjøredynamikk- og designutstyr for BMW i4 M50.
Elektrifiser sansene: BMW i4 M50 gir med sine to BMW M eDrive-motorer i Sport-Boost-modus kraftige 544 hk (400 kW) og med tallrike M-spesifikke tekniske funksjoner en helt ny kjøreopplevelse. Den utmerker seg med en uavbrutt akselerasjon fra 0 til 100 km/t på 3,9 sekunder, adrenalinladet dynamikk med BMW M-typisk presisjon samt en begeistrende drivverkslyd powered by BMW M IconicSounds Electric.
Enda mer skjerpet på grunn av standard M aerodynamikkpakke og ekstrautstyret M teknikkpakke. Eksklusive designelementer i ceriumgrått og markante M-festures, fra den lukkede M-nyren til M-hekkspoiler fullfører det dynamiske utseendet.
Interiøret preges av det helt nye BMW Curved Display som er buet mot føreren og det slanke instrumentpanelet som gir en toppmoderne atmosfære. Sportslige detaljer gir M-høydepunkter som M sportsseter for fører og passasjeren foran, eller M skinnratt med kontrastsømmer i M farger.
BMW i4 M50 PRODUKTHØYDEPUNKTER
YTELSEN TIL BMW i4 M50
Motor, drivverk og ytelse.

Opptil 513 km* rekkevidde (WLTP) og null lokale C02-utslipp.
To BMW M eDrive-motorer med BMW xDrive.
BMW M IconicSounds Electric gir BMW i4 M50 en egen, høyemosjonell klangverden.
Adaptivt M understell, variabel sportsstyring og M sportsbremser som standardutstyr.
400kw (544 hk), 0-100 km/t på 3,9 sekunder.
Innholdet i denne artikkelen er laget av FA Creative og ikke av Finansavisens redaksjon.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelige, gi oss gjerne beskjed på epost: content@hegnar.no

Om artiklene fra FA Creative