Hvor er vi i dag og hvor skal vi i fremtiden?
Les betraktninger fra ekspertene i Devoteam.
Digital transformasjon
Devoteam er et av Norges ledende konsulentselskaper innen digital transformasjon, med kompetanse innen teknologi, mennesker og sikkerhet. De hjelper bedrifter med å legge en god strategi og å ta i bruk rett teknologi for å innovere en komplett, digital plattform.
Marianne Tholin, Group VP Managed Services, og Jonas Höfde, CEO, møtes for en prat om veksten i bedriften og fremtidens teknologiutfordringer.
Marianne Tholin, Group VP Managed Services, Devoteam.
Både Tholin og Höfde er opptatt av at IT-avdelingene må bygges såpass gode at de klarer å hjelpe forretningssiden til å bli bedre.
Marianne Tholin, som har jobbet i Devoteam i ett år, sier det handler om at digital transformasjon består av to primære perspektiv som møtes.
– De fleste tenker teknologi når man sier digital. Men ordet transformasjon er vel så viktig i denne sammenhengen, da det handler om hvordan det påvirker måten vi driver en bedrift eller organisasjon på, og hvordan man møter kundene sine.
– Evnen vår til å slå sammen de to primærperspektivene gjør at vi synes vi er det beste transformasjonshuset.
De er enige om at man ikke må se på IT-avdelingen som en avdeling som er utenfor bedriften. For IT, teknologi og digitalisering er ikke lenger noe man kan betrakte som en støttefunksjon for en bedrift – det er bedriften!
– Dette gjør at vi må starte å bygge vår egen organisasjon annerledes. Og vi ser det allerede; mange organisasjoner har ikke lenger en CIO (Chief Information Officer), men en CDO (Chief Digital/Data Officer), påpeker Tholin.
– Man ser tydelig at digitalisering er et mye større tema enn bare noe som skjer borte i IT-avdelingen, hvor man drifter systemet.
"IT er ikke lenger en støttefunksjon – det ER bedriften"
– Marianne Tholin, Devoteam
IT er selve bedriften
Ingen kjenner digital transformasjon bedre enn Devoteam. Hva mener Devoteam egentlig med dette?
Ved hjelp av sin teknologibakgrunn og lokale kunnskap om hvordan man driver digital transformasjon i Norge, er Devoteam på et svært godt nivå etter 25 år i markedet. Viljen til å være best på utvalgte områder, står sterkt i kurs hos Tholin.
– Når vi blir partner med en stor teknologileverandør, skal vi være best – ellers skal vi ikke være der. Når vi sier best, så mener vi nummer én eller to i EMEA.
Det andre elementet de setter tydelig strategisk ord på, er det de kaller multidisiplinært.
Tholin forklarer:
– Det er evnen til å samle mennesker rundt et bord med veldig forskjellige perspektiv og kompetanseområder, hvor alle har en tanke om å skape de gode løsningene for organisasjoner og mennesker. Når alle tilføyer noe sett fra sitt eget perspektiv, får man den magiske opplevelsen av løsninger som ingen kunne tenkt seg ut på egenhånd.
Hun understreker at evnen til å på den ene siden være grundig og best, men samtidig strekke ut en hånd og samarbeide, er en av Devoteams unike styrker.
I tillegg legger ikke de to skjul på at det til syvende og sist handler om menneskene som sammen utgjør Devoteam.
– Vi, som alle andre i denne bransjen, utfordres på å finne de riktige folkene. Rekruttering er bransjens store utfordring, legger Höfde til.
De mener at den unike sammensetningen av mennesker er noe av det som også gjør dem skiller dem fra konkurrentene.
Med vilje til å være best
2022 ble et år med høy vekst, økt omsetning og antall ansatte, og etablering av en ny enhet innen sikkerhet. Hvor ligger konkurransekraften til Devoteam i markedet?
Sikkerhet i høysetet
Med kompetanse innenfor teknologi, mennesker og sikkerhet, mener Höfde at Devoteam er det komplette huset til å hjelpe en virksomhet. Kombinasjonen gjør at de evner å jobbe sammen med en virksomhet, å komme frem til en strategi, en plan, en implementering, hente inn riktig teknologi og riktig sikkerhet, for å deretter innovere på den digitale plattformen som man har komplettert.
– Det at vi evner hele kjeden, har en stayer-evne sammen med våre kunder, får ut gevinstene, får noe ut av de investeringene som er gjort – det er vår styrke, sier Höfde.
Tholin legger også til at det å kunne stå trygt i at dette er noe de kan – at det å være best på å forstå teknologiens muligheter og hvordan en bedrift kan bruke den, er det som differensierer dem.
Teknologi, mennesker, sikkerhet. Med et marked i konstant endring, hvorfor er akkurat denne kombinasjonen relevant for virksomhetene?
Jonas Höfde, CEO i Devoteam.
Teknologiens fremtid
Hvordan ligger Norge an, er det mange bedrifter som må endre seg?
Både Tholin og Höfde er enige om at Norge er et gjennom-digitalisert samfunn på mange måter. Sammenligner vi oss på verdensplan, vil alle de nordiske landene komme høyt opp på digitalisering.
Men Höfde mener allikevel at det er viktig fremover at vi er nysgjerrige og ser på ny teknologi.
– Akkurat nå har vi konkurransekraften, men når vi spiller den bort og ser oss fornøyde med det vi har, ligger vi jo dårlig an, konstaterer han.
Tholin skyter inn at mye av dagens teknologi i utgangspunktet gjenskaper et analogt set–up.
Er det noen bransjer som utmerker seg?
Selv om det jevnt over er godt digitalisert i Norge, er det noen bransjer som skiller seg ut.
Både i offentlig sektor og den finansielle sektoren, er produktene så å si heldigitale. Danske Marianne Tholin gir spesielt skryt til offentlig sektor, hvor hun fremdeles kan registrere seg steder, skatte, og sitte i styrer i Norge ved hjelp av sin norsk BankID – til tross for at hun bor og jobber i Danmark igjen.
– Jeg har tidligere bodd i Norge og har derfor norsk personnummer. Dette gjør at jeg kan gjøre kjempemye digitalt!
Her er Höfde rask med å svare.
– Mye vil nok handle om AI. Maskinlæring og bruk av den dataen vi har, og å bygge intelligensen rundt det. Det er nok mye vi ikke kan forestille oss i dag, som vil oppta oss fremover.
Begge ser hvilken påvirkning AI potensielt kan ha på samfunnet, og trusselen ved å ha intelligens utenfor oss selv. De mener det vil bli mer og mer viktig hvordan vi vedlikeholder den:
Tholin legger til:
– Jeg tror også vi snakker mer sikkerhet. Både sett i geopolitisk perspektiv, men også helt ned på hvilke data vi leverer og hvordan vi har kontroll over det.
Kritikken mot sosiale medier og hva de gjør med ungdommen, tror de begge kommer til øke. De ser allerede i dag at vi begynner å forholde oss mer kritisk til hva enkelte typer teknologi gjør med oss.
– Og etikken i det hele. Når Devoteam prater tech for people, så har vi et veldig positivt syn på hva teknologien kan brukes til, og vil jo bidra til at teknologien ikke brukes til det den ikke skal brukes til. Det vil være viktig for hele menneskeheten fremover, avslutter Jonas Höfde.
Hva snakker vi om fem år frem i tid?
Et siste tips?
Åpne opp!
Tør å bruke input fra mange steder.
Husk av og til å gå inn i samtaler og søk rådgivning; også når du ikke har en agenda:
For det er der man lærer det man ikke visste at man behøvde å lære seg!
Innholdet i denne artikkelen er laget av FA Creative og ikke av Finansavisens redaksjon.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelige, gi oss gjerne beskjed på epost: content@hegnar.no
Om artiklene fra FA Creative